Ouderschap/ in gezinnen/ in samengestelde gezinnen

Dan ben je ineens gezamenlijk ouders van jullie kinderen. Opvoeden vraagt iets van ons en is niet altijd eenvoudig. Je moet het samen zien te rooien terwijl je toch ook echt anders bent. Rondom gezamenlijk ouderschap spelen vele thema s mee in het dagelijkse leven; onze overtuigingen vanuit ons ouderlijk huis, wat wordt belangrijk gevonden als ouder, verwachtingen van ons zelf en de ander. Allemaal zaken die je pas ontdekt wanneer je daadwerkelijk gezamenlijk ouder bent.

Onderweg in het leven zijn er soms obstakels als bijvoorbeeld het verlies van een baan, schulden oplopen, ziekte bij een van de ouders of het kind, het kind wat zich gepest voelt op school, of een scheiding. Samen kijken we hoe je hier als ouders doorheen navigeert.

Bij een scheiding blijft de gezamenlijke verantwoording voor het wel en wee van de kinderen, ook al is de liefdesrelatie er niet meer. Als er nieuwe partners bijkomen, zijn er steeds meer partijen aanwezig die een plekje hebben in het systeem. Soms met eigen kinderen of nieuwgeboren kinderen.

In samengestelde gezinnen zoekt iedereen weer zijn eigen plek met bijbehorende vragen; De nieuwe partner is niet de vader of moeder van het kind, hoe gaat dat bij het opvoeden? Hoe kan deze nieuwe partner goed op zijn of haar plek/positie gaan staan? Zodra er ruimte is voor iedereen, kan iedereen zich vrij bewegen. Deze ruimte zoeken we in de gesprekken op.

Ga terug naar overzicht >